2017. január 11., szerda

Az úrnő és a szegény legény

Mese egy szerelemről


Lady Caren Marburg volt az ország legszebbje. Nem volt tökéletes. Nem volt a kor szépségideáljának mintapéldája. De a mosolya és élettel teli tekintete, a mozgása és méltóságteljes kisugárzása minden kérőt a lábai elé vetett. Igazi megtiszteltetés volt egy bálon vele táncolni. Mert ha ő táncra perdült, a parkett egy másik világot tárt az emberek szeme elé. Sokan angyalnak tartották, mások tündérnek. Voltak, akik boszorkánynak nevezték, de senki nem vádolhatta meg hangosan, hisz mindenki szerette. Kedves volt, a földes úr leányaként apját meggyőzte, hogy legyen kíméletes és nagylelkű. A parasztok között járt és meghallgatta panaszaikat. A lány gazdag volt és övé volt a világ.
De sokan hiába szerették. Mikor megtudták milyen elvárásai vannak a hölgynek, ijedtükben könnyebb eset után néztek. Ezért a lány szíve hiába várta azt, aki bármit megtenne érte. Egyszer azonban miközben a faluban járt egy szegény legény lépett oda hozzá, hogy elbűvölje őt, s addig-addig tekergette a szavakat, míg a hölgy elnevette magát és neki szegezte elvárásait, mely minden kérőt elriasztott maga körül. „Ha ezt az egy vágyam teljesíted, oltár elé kísérhetsz.” Mondta neki hitetlenkedve. A legény pedig azt mondta: „Drága hölgyem, eme vágyadat nem tudom teljesíteni, de ha uradul fogadsz, sokkal nagyobb kincset adok neked.” Ez megdöbbentette a nemes hölgyet. „Ímhol, gyere el velem a Cseresznyefás ligetbe, ma délután, és ott ígérem, elnyerem a szíved!” És délután találkoztak a virágzó fák alatt. A találka folyamán egész végig nevetéstől volt hangos a cseresznyefák ligete, és végül az ifjú elnyerte szívét a leánynak.
De egy gazdag lady-nek és egy szegény parasztlegénynek nem sok jövőt ígért a földesúr. Minden szava ellenére, a lánya nem hagyott fel a találkákkal, így olyan dolgot tett, amivel megelőzhette lánya ostobaságát. A legényt seregébe vette, s a király kegyére bízva a frontra küldte. A két fiatal két évre elkerült egymástól. Lady Caren lassan nem háríthatta el a kérőket, és megnyílt egy jóképű, fess udvarló előtt.
Bernald, régi szerelme, a legény, akiből katona lett végül visszatért a háborúból. Érdemeiért a király lovaggá ütötte és földet adott neki. Így hát a lovag visszatért kedveséhez, kit már eljegyzett egy Lord.
A két szerelmes szíve majd megszakadt a tudattól, hogy szerelmük késve teljesülhetett volna be. De akkor Bernald kihívta Lady Caren kérőjét egy párbajra. Életre-halálra menő harcra. A csatatéren megedződött férfi, a jól képzett uraságot végül legyőzte, és az aggodalomtól könnyes szemű hölgyéhez lépett. Levette sisakját, s intett az apródnak, hogy hozza elébe tarisznyáját. Belenyúlt s szerelme elé tartotta kezét. „Lehoztam neked a holdat az égről, ahogy arra megkértél engem két évvel ezelőtt.” Tenyerében egy holdezüst színű kristály-gömböcskét tartott. Míg kedvese már az izgalomtól szinte elájult, felkapta, s ölében szerelmével elindult a Cseresznyefák ligetébe. Kedvesét magához ölelte, és örök ígéretet tettek egymásnak, hogy soha többé el nem válnak.

2015/08/04 © Szabó Zsófia


© Olga Grigoryeva

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése