2017. január 11., szerda

Nagytakarítás


Íme, egy régi padlás. Láthatólag elég piszkos, rumlis. Ez a te lelked. Tele kosszal. A berendezés rendetlen és zilált. Egy lakberendező visítana tőle. Végy egy seprűt, és egy portörlőt - lássunk neki a takarításnak!
Először is, tisztítsd meg magad a hazugságoktól. Vedd le a rólad készült portrét a falról, ahol éppen egy sárkány fejét tartod győzedelmesen. Fújd le a port, tisztítsd meg. Pár pillanat múlva egy egyszerű önarcképet látsz, még csak nem is mosolyog.
Hogyan varázsoljunk rá mosolyt? Tedd le az ecsetet és a festéket! Nem kell az erőltetett! Azokat a maszkokat is, kérlek, tedd a szemeteszsákba. Úgy. Tökéletes!
Nocsak… sírsz? Tessék, itt egy zsebkendő. Sírd ki magad! Közben figyeld meg, hogy a pohárból fogy a víz. Nem is kellett várni, hogy megteljen. Kisírtad magad? Jobban vagy? Remek. Akkor folytassuk!
Itt egy régi fotóalbum. Nincs sok mosolygós arc. Ők a szüleid? Itt egy napló. Ezek a sérelmeid, igaz? Akkor most írd át a napló tartalmát az albumba! Nem kell sietni, csak szépen lassan. Na, már nem csak te sírsz, de a képen a családod is. Mindent beleírtál? Akkor most olvasd el ezeket a régi leveleket. Ezek a családod gondolatai rólad. Ugye, hogy nem csak a családod a hibás?
Itt egy régi telefon. Hívd fel őket, és beszéljétek meg! Na, a képen már ölelitek egymást. Remek!
Ez egy szakadt plüssmaci egy szívvel? A szerelmed? Hm, itt a fénykép rólatok. Hát, látni, hogy ez nem túl boldog dolog. Még a kezedben a telefon? Rendben, hívd fel! Hogy most mit csinálj? Tessék, itt a naplód. Olvasd fel neki a rá vonatkozó részeket! Amíg kisírod magad, én kinyitom az ablakot. Elég fülledt itt a levegő. Na, hogy ment? Megbeszéltétek? Rendeződött. Remek.
Kezd rend lenni. Milyen érzés hazugság nélkül beszélni a szeretteiddel? Jó ugye?
Nem, még nem végeztünk. Itt az ideje rendbe tenni azt a sarkot. Ezek? Ezek az álmaid! Hogy mit kezdünk velük? Zsebre vágod őket! Hogy nem férnek be? Mutasd csak! Meg is van a probléma. Ezek a félelmeid. Ne próbálkozz, nem tudod őket eldobni! Ezek ott lesznek. Ismerkedj meg velük! Ő itt a Kudarcod, amitől minden nap rettegsz. Elismered, hogy félsz tőle? Remek. Látod, egyre kisebb lesz! Ez a pohár itt a fájdalmad. Hogy miért nincs tele? Kisírtad a tartalmát. Ez se túl nagy már. Most már elférnek az álmaid, igaz? És van itt a kupac alatt még valami. Ó! Ez a bátorságod. Tessék, vedd fel! Nézd csak! Már a portréd is mosolyog!

2015/05 © Szabó Zsófia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése